piirros jossa rakennus ja oransseja lonkeroita eu-paperiin

Big Four -yhtiöt torpedoivat EU:n veroaloitteet

Jättimäisiä mustekaloja on neljä. Niiden lonkerot ulottuvat lähes jokaiseen yritykseen ja kaikille päätöksenteon tasoille. Ne auttavat monikansallisia yrityksiä välttämään veronmaksua.

Teksti: Lyydia Kilpi Kuva: Corporate Europe Observatory

Tänään julkaistu Corporate Europe Observatoryn selvitys paljastaa, kuinka niin sanotut Big Four -yhtiöt käyttävät valtaa EU:n päätöksenteossa.

Kyse on maailman neljästä suurimmasta tilintarkastus- ja konsulttiyrityksestä: Deloitte, EY, PricewaterhouseCoopers ja KPMG. Ne pyrkivät kaikin keinoin varmistamaan, että verovälttely on mahdollista jatkossakin.

Vaikutusvalta rakentuu monesta osasta. Ensinnäkin yhtiöillä on vankka jalansija etujärjestöissä. Ne paitsi käyttävät vuosittain miljoonia euroja verolakien lobbaamiseen myös toimivat EU:n kutsumina asiantuntijoina. Useissa EU:n veroaiheisissa työryhmissä istuu verokonsultteja suunnittelemassa toimia, joiden on tarkoitus rajoittaa verovälttelyä.

Toiseksi pyöröovi-ilmiö sumentaa rajan suuryritysten ja kansalaisten intressien välillä. Veroasiantuntijat suhaavat Big Four -yhtiöiden ja komission välillä rajoituksetta. Selvitys nostaa esiin, että myös Suomen EU-edustuston veroasiantuntija on tehnyt uraa Deloittella.

Kaiken kukkuraksi EU ostaa Big Four -yrityksiltä vuosittain palveluita yli sadalla miljoonalla eurolla. Nämä veijarit tuottavat julkisilla rahoilla muun muassa verotusta käsitteleviä tutkimuksia ja suosituksia päättäjille.  

* * *

LuxLeaks-tietovuoto paljasti, kuinka härskisti verokonsultit voivat toimia. PricewaterhouseCoopers auttoi monikansallisia yrityksiä solmimaan satoja salaisia diilejä Luxemburgin verottajan kanssa. Yritykset välttivät sopimusten avulla miljardien dollareiden edestä veroja.

Myös tutkijat ovat osoittaneet, että Big Four -yhtiöillä on merkittävä rooli sekä verovälttelyn arkkitehteina että päätöksentekoon vaikuttajina.

Nelikko tekee parhaansa, jotta salaisuudet pysyvät piilossa ja bisnes voi jatkua. Selvitys osoittaa, kuinka ne ovat lobanneet julkista maakohtaista raportointia vastaan. Raportointi kun auttaisi paljastamaan verovälttelyn. Firmat ovat onnistuneet – yritysverotuksen avoimuus ei ole edennyt.

* * *

Verokonsulttien pyrkimys vaikuttaa päätöksentekoon ei yllätä. Järkyttävää on silti se, että sallimme vaikutusvallan firmoille, joiden bisnestä on verovälttelyn mahdollistaminen.

Suomi voi vaikuttaa vaatimalla, että verokonsultit suljetaan pois keskeisistä verovälttelyn vastaisista työryhmistä eikä heiltä tilata veroselvityksiä. Lisäksi on syytä rajoittaa pyöröovea ja parantaa läpinäkyvyyttä, jotta intressiristiriidat paljastuvat.

On aika siivota mustekalojen lonkerot vallan pöydistä.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu