Suomen marraskuu on oivaa aikaa unelmoida tulevasta. Kun ulkona pauhaa syysmyrsky eikä harmaudella tunnun olevan rajaa, ajatus tulevasta keväästä ja auringosta luo uskoa elämään.
Järjestömaailmassa marraskuu tarkoittaa vuosikokouksia, joissa ihmiset kokoontuvat päättämään siitä, mitä järjestön pitäisi tehdä tulevaisuudessa – eräänlaista unelmointia sekin. Näin myös Fingossa. Vaikka jäsenkokous on vasta marraskuun lopulla, pieni paljastus alustaviin suunnitelmiin sallittakoon!
***
Vuosi 2020 on Fingon kannalta sekoitus innostavaa uutta ja toisaalta vakiintumista – onhan kyseessä jo toinen vuosi järjestön perustamisesta. Uusien avauksien puolella katsomme kohti digitalisuutta ja innovaatioita. Digitalisaatio on globaali megatrendi, jossa järjestöjen on syytä pysyä mukana ja jota ne voivat hyödyntää.
Järjestöillä on jo paljon osaamista ja kokemuksia hyvistä teknologisista ratkaisuista. Niitä kannattaa jakaa muille järjestöille, mutta jotta uusia ratkaisuja voidaan kehittää ja testata reaalioloissa yhdessä paikallisten kumppanien kanssa, mukaan tarvitaan myös yksityisen sektorin toimijoita ja innovaatioita.
Fingon unelmana on luoda alusta, jolla järjestöt voivat kasvattaa omaa osaamistaan ja löytää kumppaneita yrityspuolelta. Portaalimme ei olisi mikään yritys–järjestö-tinder, vaan vakavasti otettava, oikeisiin ongelmiin pureutuva ja kekseliäisiin ratkaisuihin pyrkivä alusta.
Oikein suuri unelmamme on, että hankehakemuksemme tämän kokonaisuuden kokeilemiseen Itä-Afrikassa menee läpi lähikuukausina. Jo tässä vaiheessa idea on herättänyt innostusta ja useita yhteistyökumppaneita ilmoittautunut mukaan. Kannattaa pysyä kuulolla, mukaan pääsee vielä!
***
Fingon toinen unelmien kohde ensi vuonna on Afrikka. Trooppisen sukelluksen sijaan pitäydymme kuitenkin kotimaisilla ja EU-vesillä. Afrikka tulee puhututtamaan molemmilla areenoilla, kun sekä Suomen hallitus että EU laativat omat Afrikka-strategiansa.
Poliitikkojen agendalla ovat varmasti kovat talouskysymykset, turvallisuus, ilmastonmuutos ja pakolaisuus.
Fingon tavoite on saada mukaan myös kansalaisten ääni. Haluamme nostaa vahvasti esiin kansalaisten oikeuksiin, kuten ilmaisuvapauteen, kansalaisyhteiskunnan tilaan ja demokratiaan liittyviä kysymyksiä. Avaamme eri tilanteissa järjestöjen monipuolista yhteistyötä Afrikassa ja afrikkalaisten toimijoiden kanssa.
***
Kolmas ensi vuoden unelmamme onkin sitten laajempi: koko maapallo. Ihmiskunnan on vielä mahdollista säilyttää maapallo elinkelpoisena tuleville sukupolville, mutta hienosäätö ei riitä: tarvitaan rohkeita rakenteellisia muutoksia nopealla aikataululla.
Maailmalla on tasan kymmenen vuotta aikaa saavuttaa YK:ssa asettamansa kestävän kehityksen tavoitteet (Agenda 2030). Fingossa haluamme olla osa tätä muutosta, mutta voisimmeko tehdä sen vielä paremmin? Miten Fingon ja jäsenkuntamme toiminta tukee Agendan henkeä ja tavoitteita? Entä miten Agenda haastaa järjestöjen toimintaa, ja mitä asioita jää Agendan ulkopuolelle?
Vuoden aikana tarkastelemme toimintaamme ja kehitämme Fingoa tukemaan aiempaa paremmin Agendan henkeä ja tavoitteita. Jäsenjärjestöiltä keräämme kokemuksia siitä, miten ne ovat tässä onnistuneet.
Tällaisia unelmia on Fingolla. Entä sinulla?