2017-12-fizi
Tyynenmeren saarten perinteisessä kulttuurissa ihmisten juuret ovat vahvasti paikkaan sidottuja. Kuva: Tyynenmeren saarten perinteisessä kulttuurissa ihmisten juuret ovat vahvasti paikkaan sidottuja.

Lähteä vai jäädä?

Ilmastonmuutos huolestuttaa Tyynellämerellä.

Teksti: Outi Hannula Kuva: Outi Hannula/Kepa

Taksikuski puhuu ilmastonmuutoksesta, jokaisella pienelläkin paikkakunnalla ollaan tietoisia asiasta. Puhutaan siitä lähteäkö vai jäädä, ja onko jääminen ilmastonmuutoksen edetessä edes vaihtoehto. Tämä ei ole tieteiselokuva tai maailma vuonna 2050, vaan todellisuutta Tyynenmeren alueella, jossa kokonainen sivilisaatio on vaarassa kirjaimellisesti hukkua meren aaltoihin.

Tyynenmeren alueen järjestöt olivat hyvin laajasti mukana, kun kansainvälinen Civicus-verkosto ja sen jäsenjärjestöt ympäri maailmaa kokoontuivat joulukuun alussa Fidzhille. Tyynenmeren järjestöjen viesti maailmalle oli selvä: Älkää jättäkö meitä yksin.

Ilmastonmuutos ilmenee Tyynenmeren saarilla hyvin todellisena. Sen vaikutukset näkyvät voimakkaina pyörremyrskyinä, ylenpalttisina sateina ja maanvyöryminä. Kyliä on jo jouduttu siirtämään toisaalle, lapsia ja aikuisia on kuollut veden ja mudan alle. Esimerkiksi fidzhiläinen Tukurakin kylä jouduttiin evakuoimaan ja rakentamaan uuteen paikkaan, koska se jäi maanvyörymän alle vuonna 2012, jonka jälkeen se kärsi lisätuhoja hirmumyrskyjen kourissa.

Tuvalun saarivaltio on yksi niistä, joiden aika loppunee ensimmäisenä. Jos ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen, saari saattaisi vielä pysyä vedenpinnan yläpuolella. Osa tuvalulaisista on jo päättänyt lähteä. Maan hallitus pitää kiinni tavoitteesta sopeutua ja vahvistaa yhteiskuntaa kestämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Rohkeimmat vaativat hallitusta varautumaan myös siihen, että koko kansa on evakuoitava. ”Vaikka me kaikki haluamme, että tuvalulaiset voisivat elää saarellaan, hallituksen täytyy laatia myös Plan Z sen varalle, etteivät toiveemme toteudu”, tuvalulainen aktivisti Tom Hauma kertoi järjestöjen huolesta.

***

Kun kylä, kokonainen saari tai jopa valtio joudutaan evakuoimaan, kyse ei ole vain ihmisten siirtämisestä. Tuvalun ja muiden Tyynenmeren saarten perinteisessä kulttuurissa ihmisten juuret ovat vahvasti paikkaan sidottuja. Ihmisten voimavaroja kohdata muutos on vahvistettava jo etukäteen, alueen järjestöt muistuttavat. Jos evakuointeja ei tehdä ihmislähtöisesti sosiaalisia verkostoja kunnioittaen, ihmiset säilyvät hengissä, mutta heidän kulttuurinsa on vaarassa kadota. Tuvalun jälkeen sama kohtalo saattaa koskea suurta osaa Tyynenmeren saarivaltioita ja niiden kulttuureita.

Tyynenmeren alueen sääilmiöt ovat herättäneet paikalliset toimijat. Ilmastonmuutos ei ole enää vain alueen ympäristöaktivistien agendalla, vaan mukana ovat myös muut, kuten sosiaalialan järjestöt, kulttuuriväki, kirkot ja ihmisoikeusaktivistit.

Ongelmat eivät kuitenkaan ole ratkaistavissa vain alueen omin voimin. Päättäjät valmistelevat parhaillaan sopimusta siitä, kuinka hoitaa hallitusti ja turvallisesti ihmisten siirtyminen ilmastonmuutoksen tieltä. Civicuksen kokouksessa Fidzhillä kansalaisyhteiskunnan toimijat julkistivat yhteisen vetoomuksen, jotta hallitukset muistaisivat kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta, ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, kun ne tukevat väestön selviytymistä ilmastonmuutoksen keskellä tai siirtymistä uusille asuinalueille. Vetoomus on kaikkien allekirjoitettavana verkossa.

Suomesta Civicuksen jäseniä ovat Kepa ry ja Kehys ry.

Lisää aiheesta blogissa: Fidzin tuliaiset

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu