Maailmanpankin johtoon korealais-yhdysvaltalainen Jim Yong Kim

Viisi vuotta Maailmanpankin pääjohtajana toiminut Robert Zoellick jättää pestin viiden vuoden jälkeen kesäkuussa, ja hänen seuraajakseen Maailmanpankki valitsee Dartmouth College -huippuyliopiston rehtorin Jim Yong Kimin.

Teksti: Esa Salminen Kuva: NBruschi

Me tiedämme tämän etukäteen, sillä kun Barack Obama uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan nimittää Jim Kimin tänään ehdokkaakseen, peli on selvä.
Kim, lääkäri ja antropologi, on toiminut aiemmin muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n aidstyön johtajana ja on toinen yhdysvaltalaisen Partners in Health -järjestön perustajista. Kimin nimi ei ollut ennakkosuosikkien listoilla. Washington Post -lehden mukaan Kimin tausta terveyspuolella ja hänen työnsä kehitysmaiden puolesta helpottanee hillitsemään kehitysmaiden kritiikkiä siitä, että Yhdysvallat pitää Maailmanpankkia otteessaan.
***
Yhdysvallat nimittäin sivuuttaa nimityksellä kansainväliset soraäänet ja pitää edelleen kiinni toisen maailmansodan jälkeen solmitusta kirjoittamattomasta sopimuksesta, jonka mukaan Maailmanpankkia johtaa yhdysvaltalainen ja Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää eurooppalainen henkilö.
Tätä traditiota vahvistaa näiden rahoituslaitosten päätöksentekomalli, jossa äänimäärään vaikuttaa kansallisen lompakon paksuus. Tätä on kutsuttu hieman yksinkertaistaen ”dollari per ääni” -malliksi. Yhdysvallat ja Eurooppa voivat ainakin toistaiseksi kahden päättää johtopaikoista näissä kansainvälisissä rahoituslaitoksissa. Muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa tällainen kahtiajako ja ”kassakaappisopimukset” ärsyttävät nousevia talouksia kuten Kiinaa ja Brasiliaa.
Vaurastuneilla kehitysmailla on muuten ollut yhä enemmän sananvaltaa maailman politiikassa — esimerkiksi G20-ryhmä on noussut G8-ryhmää tärkeämmäksi foorumiksi. Euroopan finanssikriisiin odotetaan paljon raha-apua juuri nousevilta talouksilta.
New York Times muistuttaa, että G20-ryhmä ja Maailmanpankki itsekin ovat viime vuosina peräänkuuluttaneet avoimempaa ja reilumpaa nimityspolitiikkaa pankin ja IMF:n johtopaikoille. Sen aika ei ollut vielä: pankin johtopaikka on poliittisesti tärkeä pesti, eikä Obaman hallitus ollut valmis luopumaan siitä.
***
Muiden maiden ehdokkaiden joukossa olivat Nigerian valtionvarainministeri Ngozi Okonjo-Iweala ja Columbian yliopiston professori José Antonio Ocampo, joka on aiemmin johtanut Kolumbian talousministeriötä ja keskuspankkia.
Useat kehitysmaat tukivat myös yhdysvaltalaista ekonomista Jeffrey Sachsia, joka on Columbian yliopiston Earth Instituten johtaja ja tunnettu kehityskysymysten puolestapuhuja. Tiedon saatuaan Sachs ilmoitti Twitterissä kannattavansa Kimiä sataprosenttisesti, sillä tämä on ”erinomainen kandidaatti”.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu