Ari Koivu, toiminnanjohtaja, Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry.
”LiiKe ja sen paikallinen yhteistyökumppani Sports Development Aid ovat vuosien aikana tehneet monenlaista yhteistyötä Kepan Tansanian toimiston kanssa. Erityisesti mieleen muistuvat erilaiset hankehakukommentoinnit, Kepan ja lähetystön järjestämät seminaarit sekä Outcome mapping -koulutus Mtwarassa. Kepan rooli on ollut toimintaamme tukeva sekä tansanialaisen kansalaisjärjestöyhteiskuntaa vahvistava. Olemme hyötyneet myös Kepan luomien civil society -artikkelikokonaisuuksien tuomasta tiedosta. Parasta antia meille on ollut paikallisen kansalaisyhteistyökumppanimme saama koulutus.”
”Kepan Tansaniasta lähdön myötä mietimme LiiKe ry:ssä nyt, mistä löydämme tietoa kansalaisyhteiskunnan tilasta ja mistä saamme luovaa ja laadukasta koulutusta yhteistyökumppaneillemme. Yhteistyöseminaarien järjestämisen loppuu, erilaisten kumppanien löytäminen ja samaan pöytään saaminen vaikeutuu. En usko, että mikään järjestö pystyy ottamaan koppia tästä. Yritykset puolestaan tekevät voittoa ja Kepan palvelut ovat olleet kohtuuhintaisia tai ilmaisia. Voisiko HakiElimu olla mahdollisuus? Voisivatko kaikki lähetystöt yhdessä laittaa jonkin potin tähän toimintaan?”
Esa Salminen, Kepan kehityspoliittinen tiedottaja (2007–2009).
”Sijoituin Mosambikissa pikkukaupungin sivukonttoriin Pembaan, ensimmäisenä suomalaisena kepalaisena sitten kehitysjoukkoajan. Aloitin tehtävässäni aikana, jolloin haluttiin ymmärtää, miten köyhdyttävät rakenteet näkyvät maaseudulla. Ajatuksena oli, että Pembassa pystyimme näkemään syrjäseutujen todellisuutta ja voisimme pienillä panoksilla saada paljon aikaiseksi. Kahden vuoden pestin aikana tuin paikallisten järjestöjen lobbausta, kehityspoliittista vaikuttamista sekä viestin suomalaisille. Tein analyyseja ja tutkin muun muassa cashew-sektoria ja laitonta puunhakkuuta.”
”Tässä kaikessa oli pointtia, mutta haasteena oli löytää paikallisia kumppaneita. Teimme työtä esimerkiksi paikallisen velkaryhmän kanssa. Suurimpia onnistumisiamme oli työmme vaikutus Mosambikin vallan hajauttamisessa, missä roolinamme oli niin pitää isoja teemoja esillä kuin tukea paikallisia kansalaisjärjestöjä demokratisointiprosessissa. Näen ongelmallisena, että Etelän toimintojen lakkautumisen myötä suomalaisten paikallinen presenssi katoaa. Sillä, että käydään kääntymässä jossain, ei saada samaa vaikutusta. Pidemmän päälle suomalaisten ymmärrys Etelästä katkeaa.”
Elina Puhto, hallituksen jäsen, Uhusiano ry.
”Uhusiano oli se, joka alun perin ehdotti Kepalle Tansanian maatoimiston perustamista. Meillä oli ollut Tansaniassa jo muutaman vuoden ajan pieniä projekteja ja koulutuksia, joiden myötä huomasimme, että käytännöntyö oli hankalaa. Kaipasimme paikallista apua ja asiantuntemusta esimerkiksi kuljetusten ja pankkiasioiden hoidossa ja palkkasimmekin siihen paikallisen hanketyöntekijän Heriel Kitururun, joka siirtyi myöhemmin Kepaan töihin.”
”Kepalta olemme saaneet runsaasti apua käytännönasioiden hoitamiseen, yhteyksiä tansanialaisjärjestöihin sekä koulutuksia paikallisille kumppaneille. Näiden vuosien aikana meille on syntynyt paljon pysyviä suhteita, jotka onneksi ovat säilyneet ja säilyvät. Kepan lähtö tulee varmasti kaventamaan järjestöjen toimintamahdollisuuksia. Tällä hetkellä Uhusianolla ei ole hanketoimintaa Tansaniassa, sillä suomalainen hankebyrokratia on hankaloitunut.”
Onko sinulla muistoja Kepan Etelän toiminnasta? Haluaisitko jakaa tarinasi? Lähetä muistosi: info@kepa.fi ja olemme tarvittaessa yhteydessä. Kepa.fi julkaisee kevään aikana useita juttuja Tansanian ja Mosambikin toiminnasta.