Tasan kaksi vuotta sitten maailma järkyttyi Panaman papereista. Veroparatiisitalouden synkät salaisuudet tulivat tietovuodon myötä julki. Suomalaiset kansanedustajat käyttivät kiivaita puheenvuoroja, joissa vaadittiin toimia veropakoilun pysäyttämiseksi.
Euroopan komissio reagoi nopeasti: vain reilu viikko paljastusten jälkeen huhtikuussa 2016 se julkaisi ehdotuksensa monikansallisten yritysten julkiseksi maakohtaiseksi raportointivelvollisuudeksi. Jäsenmaiden vetkuttelun takia päätöstä ei kuitenkaan ole syntynyt vieläkään.
Maakohtaisessa raportoinnissa on kyse keskeisten taloudellisten tunnuslukujen ja maksettujen verojen julkaisemisesta. Läpinäkyvyys ei estä verovälttelyä, mutta ehkäisee sitä ja auttaa päättäjiä tunnistamaan verolakien heikot kohdat. Tällä hetkellä monikansallisten jättien puuhia on mahdotonta seurata.
Komission kahden vuoden takainen esitys oli alkujaankin kansalaisjärjestöjen mielestä heikko. Tietoja esitettiin julkaistavaksi ainoastaan EU-maiden ja EU:n listaamien veroparatiisien osalta. Veroparatiisilistalla on vain yhdeksän pikkumaata.
Suomi asettui komission kannalle ja sivuutti vaatimukset raportoinnista, joka aidosti lisäisi läpinäkyvyyttä. Tämä on hätkähdyttävää, sillä sensuroitu raportointi hyödyttää verovälttelijöitä. Euroopan parlamentti kuitenkin otti viime keväänä tiukemman linjan: tiedot tulee raportoida erikseen kaikista toimintamaista.
Nyt julkinen maakohtainen raportointi elää kohtalonhetkiä. Saksa on viimein saanut uuden hallituksen, ja neuvottelut pääsevät etenemään. Saksan edellinen hallitus suhtautui aloitteeseen nihkeästi, eikä uuden hallituksen ohjelmassa ole linjattu veroraportoinnista mitään. Moni EU-maa on valmis vesittämään esityksen kokonaan. Lopullisen päätöksen tekevät jäsenmaat, parlamentti ja komissio yhdessä.
Meidän täytyy nyt toimia avoimuuden ja reilun verotuksen lipunkantajana. Suomen tulee ajaa neuvotteluissa mallia, jossa yritys erittelee tiedot jokaisen toimintamaansa osalta. Muuten raportointia on turha edes kutsua maakohtaiseksi. Vai aikooko Suomen hallitus myöntää suoraan, ettei sitä kauniista puheista huolimatta kiinnosta veroparatiisitalouden kitkeminen?