Eilinen hallituksen budjetti-info tarjosi vähän yllätyksiä, mutta sisälsi kuitenkin merkillepantavia sijoituksia turvallisuuteen. Samalla hallitus suunnittelee lakiesityksiä, joilla lisätään viranomaisvalvontaa ja samalla vähennetään kansalaisoikeuksia.
Viimeaikaiset väkivaltaisuudet järkyttävät ja on luonnollista pyrkiä vähentämään vaaratekijöitä. Vaaroja ja uhkia on mahdotonta täysin poistaa, mutta niiden edessä olemme vahvimmillamme vain huolehtimalla demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Pelko johtaa helposti sisäänpäin käpertymiseen ja vie harhapolulle, jossa usko voimapolitiikkaan ja sotilaallisten toimien ratkaisukykyyn kasvaa. Epävarmuus ja hämmennys synnyttävät tilausta johtajille, jotka tarjoavat yksinkertaisia lääkkeitä: lisää muureja, valvontaa ja aseita.
***
Korkeimmatkaan muurit eivät lopulta tarjoa kestäviä ratkaisuja. Turvallisuus, joka kantaa maamme rajojen ulkopuolelle ja lapsenlapsillemme saakka luodaan vain puuttumalla konfliktien, terrorismin, pakolaisuuden ja epätoivon syihin.
Viisainta turvallisuuspolitikkaa on luoda kaikille hyvän elämän edellytykset, vähentää inhimillistä hätää ja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Joukossamme on aina vainon ja väkivallan vuoksi kotoaan paenneita ihmisiä. Näille ihmisille meidän on kyettävä tarjoamaan suojaa.
***
Meillä on keinoja huolehtia heikoimmassa asemassa olevista ja tehdä maailmasta turvallisempi paikka meille kaikille, jos niin halutaan. Suomen hallitus on leikannut kehitysyhteistyön lähes puoleen tällä hallituskaudella. Budjettiin luvatut pienet lisäykset ovat oikeaan suuntaan, mutta vaatimattomia leikkauksiin nähden. Yhdeltä maailman rikkaimmista maista 0,7 prosenttia bruttokansantulosta maailman köyhimmille ei ole mahdottomuus.
Eilen nähtiin, ettei hallituksesta kesäkuussa kaikuneille arvopuheille tosipaikan tullen löytynyt katetta: kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen ei budjettiriihessä ohjattu merkittäviä lisäpanoksia, eikä pakolaiskiintiötä nostettu. Kasvavaan avuntarpeeseen ei vastata meillä eikä muualla.