1. Nigeria opettaa
Afrikan suuriväestöisin maa Nigeria juhli vastikään 50 vuoden itsenäistä taivaltaan. Atlanta Post -lehden artikkelissa listataan 10 asiaa, joista voimme ottaa mallia nigerialailta. Nigerialaiskirjeet eivät ole listalla.
2. Etiopian hallitus lyö oppositiota kehitysavulla
Tuoreessa Human Rights Watchin tutkimuksessa kuvaillaan, kuinka Etiopian hallitus käyttää hyväkseen kehitysyhteistyövaroja painaakseen alas maan opposiota. Etiopia on Afrikan suurin avun vastaanottajamaa, pelkästään vuonna 2008 se sai 3,3 miljardia dollaria. William Easterly ja Laura Freschi suosittelevat avun suuntaamista valtion ohi suoraan kansalaisjärjestöille.
3. Ruokaa tankkiin
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n vuosiraportissa arvioidaan, että biopolttoaineiden kulutus nelinkertaistuu seuraavan 25 vuoden aikana, ja niille suunnatut valtiontuet tuplaantuvat tulevan vuosikymmenen aikana, jos valtiot pitävät nykyiset lupauksensa fossiilisten polttoaineiden tukien ja kasvihuonekaasujen leikkaamisesta. Global Dashboardin mukaan tämä ei ole hyvä asia maailman ruokaturvan kannalta.
4. Siirtolaisten rahat vs. kehitysapu: 3-1
Vauraissa maissa työskentelevien siirtolaisten kotimaihinsa lähettämät summat ylittävät kolminkertaisesti vuosittaisen kehitysyhteistyöpotin määrän, kerrotaan Maailmanpankin uudessa ”Migration and Remittances Factbook 2011” -raportissa. Eniten siirtolaisia lähtee Meksikosta, Intiasta ja Venäjältä.
5. Kuinka monta ihmistä planeettamme voi elättää?
Maailman tila -raporteista tuttu Lester Brown pohtii kirjoituksessaan maailman väestömäärää ja toteaa, että pallon kestokyky riippuu pitkälti ihmisten ruokailutottumuksista. Yhdysvaltalainen käyttää 800 kiloa viljaa vuodessa, kun intialaiselle riittää 200 kiloa. Pallolle mahtuisi siis 10 miljardia intialaista, mutta vain 2,5 miljardia yhdysvaltalaista.
Viisi hyvää linkkiä
Sarjassa esitellään viisi hyvää ja ajankohtaista linkkiä uutisiin, blogiteksteihin tai verkkosivustoihin.
Teksti: Jukka Aronen