Vuoden maailmanparantaja -palkinnon logo.

Kenestä vuoden maailmanparantaja 2022?

Vuoden maailmanparantajan haku on jälleen käynnissä. Palkinnon saajaksi etsitään henkilöä, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa. Ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa 30.4. asti. Palkinnon myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo, ja se jaetaan tänä vuonna toista kertaa.

Kuva: Julia Tavast

”Epävakaassa maailmantilanteessa tarvitsemme lämminsydämisiä ja laajakatseisia tekijätyyppejä enemmän kuin koskaan. Keskinäisriippuvaisessa maailmassa tapahtumat eri puolilla maapalloa vaikuttavat toisiinsa dominopalikkojen lailla. Jos yksi kaatuu, koko ketju uhkaa mennä nurin. Muutosten aikaansaaminen vaatii tekoja meiltä kaikilta”, sanoo Fingon viestintäjohtaja Salla Peltonen.

Palkittava voi olla esimerkiksi kansalaisaktivisti, hyväntekeväisyyteen aikaansa laittava vapaaehtoinen, kehitysyhteistyötä tekevän järjestön työntekijä, globaaleja teemoja työssään käsittelevä opettaja tai toimittaja, terveydenhuollon ammattilainen, kulttuurialan vaikuttaja tai vastuullisuuteen panostava yrittäjä.

Palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat toimittaja Liselott Lindström, rap-artisti Karri Miettinen alias Paleface, Moniheli ry:n toiminnanjohtaja Abdirahim Husu Hussein ja presidentti Tarja Halonen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

”Maailman parantaminen on useimmiten hiljaista ja kulisseissa tapahtuvaa työtä, joka ei uutisotsikoissa juhli. Tällä palkinnolla haluamme kunnioittaa ja tuoda näkyvyyttä heille, jotka laittavat itsensä pyyteettömästi likoon kestävämmän maailman puolesta”, Valtonen sanoo.

Palkittavan henkilön toiminnan on tullut tapahtua 1.5.2021 ja 31.3.2022 välisenä aikana. Ehdokkaita voi nimetä kuka tahansa 30. huhtikuuta saakka osoitteessa fingo.fi/maailmanparantaja2022.

Kriteerejä on vain kolme: palkittavan henkilön toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Toiminta on voinut olla yleishyödyllistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Toiminnan pääasiallisen tarkoituksen on tullut kuitenkin olla parempaa maailmaa rakentava. Vaikutuksista ja työn merkityksestä tulee olla näyttöä.

Tuomariston valitsema kolmen kärki julkistetaan toukokuun puolivälissä ja Vuoden maailmanparantaja selviää 29.5. Maailma kylässä -festivaaleilla Allas Sea Poolilla Helsingissä.

Lisätiedot:

Salla Peltonen
Viestintäjohtaja, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
+358 50 317 6710
salla.peltonen@fingo.fi

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu