Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 27.–28. toukokuuta. Ilmaistapahtumassa on luvassa toistakymmentä konserttia, lukuisia yhteiskunnallisia elokuvia ja dokumentteja sekä keskusteluja ajankohtaisista aiheista. Pakolaisuus ja maahanmuutto nousevat esille monissa ohjelmanumeroissa.
Pakolaisteemasta esitetään tapahtuman keskusteluissa näkökulmia, jotka ovat jääneet julkisuudessa vähälle huomiolle. Maahanmuuttajien toimittajapaneelissa kysytään, miksi heidän asiantuntemustaan ei hyödynnetä julkisessa keskustelussa. Asiantuntijoita keskusteluttavat myös kulttuurin merkitys kotoutumisessa, yksintulleet maahanmuuttajalapset Pohjoismaissa, pakolaiskriisin ratkaisut sekä pakolaisiin liitetyt odotukset.
Myös festivaalin elokuvaohjelmistossa syvennytään siirtolaisuusteemaan. The Wait on Damaskoksessa syntyneen ja nykyisin Ruotsissa asuvan elokuvantekijän Maher Abdel Azizin omaelämäkerrallinen dokumentti, jossa seurataan Syyrian sotaa paenneiden perheiden kamppailua eurooppalaisyhteisöissä. Meksikolainen dokumentti Llévate mis amores (All of Me) kuvaa naisjoukkoa, joka on ottanut tehtäväkseen auttaa Yhdysvaltoihin Väli-Amerikasta pyrkiviä paperittomia ihmisiä. Medan vi lever kuvaa viisikymppistä Ruotsissa asuvaa Kandiaa, joka päättää palata 30 vuoden jälkeen takaisin kotimaahansa Gambiaan. Elokuvan ohjaaja Dani Kouyaté on haastateltavana näytöksen jälkeen.
Festivaalin musiikkiohjelmassa kuullaan muun muassa vuoden 2017 Grammy-ehdokasta guatemalalaistaustaista Gaby Morenoa sekä indie-tyylistä elektropoppia ja flamencoa yhdistelevää espanjalaista Fuel Fandangoa. Kaisaniemen puiston päälavalla nähdään myös energinen ja tanssittava M.A.K.U. Soundsystem (COL/USA), timba-bändi Calle Real (SWE), siirtolaisista koostuva Che Sudaka (ARG/COL/ESP), pohjoismaista ja balkanilaista folkia sekoittava Afenginn (DEN) sekä kymmenhenkinen Aláfia (BRA). Kotimaisia vetonauloja ovat puolestaan Anna Puu, Irina, Dalindèo ja Viitasen Piia. Koko musiikkiohjelma: www.maailmakylassa.fi/ohjelma/musiikki.
Kansalaisyhteiskunta vaarassa
Festivaali tuo Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi esiin kansalaisyhteiskunnan roolia oikeudenmukaisen maailman rakentamisessa. Kansalaisyhteiskunnan tilaa pohditaan useammassa keskustelussa esimerkiksi palkitun kenialaisen aktivistin Phyllis Omidon kanssa. EU:n, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteiskuntavastuuta punnitaan niin ihmisoikeuksien kuin ympäristön kannalta Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Sekä Reilun kaupan toimijoilta että suomalaiselta selluteollisuudelta kysytään, mitä yritysten pitäisi tehdä paremman maailman eteen. Paneelikeskustelussa sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja joukko kansanedustajia keskustelee toimittaja Arto Nybergin kanssa miten varmistetaan, että Suomi säilyy turvallisena myös tulevaisuudessa. Koko puheohjelma.
Tietoa Rautatientorin mielenilmauksista
Festivaalijärjestäjien ja Helsingin kaupungin puolesta Oikeus elää -mielenosoitus voi jäädä hieman kavennettuna paikalleen, joka ei sijaitse festivaalialueella. Suomi ensin -mielenosoitus puolestaan sijaitsee torin keskellä ja se siirtyy pois festivaalialueelta, tämän hetkisten tietojen mukaan Rautatientorin laidalle.
***
Festivaalin toteuttaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntija. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Ben & Jerry’s ja Maailman Kuvalehti.
Maailma kylässä -festivaalin verkkosivu
Koko festivaalin puheohjelma
* Tiedotetta muokattu 25.5.: Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ovat peruneet osallistumisensa paneelikeskusteluun, jossa pohditaan, kuinka pakolaisten ääni kuuluu maahanmuuttopolitiikassa.