JIGIYA-järjestön projektikoordinaattori Ezéchiel Kourégni Diarra edistää yhteisöpohjaista ja kestävää luonnonvarojen hallintaa Malin maaseutuyhteisöjen tukena. Tällä hetkellä hän kampanjoi erityisesti puuta säästävien keittoliesien ja aurinkoenergian käytön edistämiseksi Malin maaseudulla.
”Opiskellessani sosiaaliantropologian maisteriksi en ollut erityisen kiinnostunut ympäristökysymyksistä, mutta nähtyäni kullanhuuhdonnan aiheuttaman tuhon ympäristölle olin järkyttynyt. Minua järkytti erityisesti paikallisen väestön vaikeneminen ympäristönsä ja kaikenlaisen elämän (ihmisten, eläinten, kasvien ja mineraalien) tuhoutumisen edessä. Hakeuduin töihin ympäristöoikeuksia puolustavaan JIGIYA-järjestöön voidakseni työpanoksellani toimia ympäristön puolesta”, Diarra kertoo.
Diarran mukaan aina ei osata rohkaista ja tukea maaseudun yhteisöjä taistelussa ympäristön puolesta. Hyvää tarkoittavat kehityshankkeet ja niiden yhteisötoiminnot loppuvat usein siinä vaiheessa, kun esimerkiksi uusiutuvan energian uusia tekniikoita on otettu käyttöön. Yhteisöillä ei ole aikaa sopeutua muutokseen.
”Kestävän kehityksen avain on paikallisyhteisöjen mahdollisuuksissa vastata kohtaamiinsa ympäristöongelmiin. Paikallisyhteisöjen sitouttaminen toimintaan ja kansalaisvaikuttamiseen on haastavaa, kun heillä on ollut negatiivisia kokemuksia kehityshankkeista, jotka eivät ole saavuttaneet tavoitteitaan. Kehityshankkeilta tarvitaan lisää pitkäjänteisyyttä yhteisöjen kanssa toimiessa.”
”Onneksi maaseutuyhteisöillä on kuitenkin myös valmiuksia muutokseen. Niissä maaseutuyhteisöissä, joiden kanssa työskentelemme pitkäjänteisesti, yhteisöt ovat sitoutuneet uusiin käytäntöihin ja ovat valmiita myös taloudellisesti satsaamaan puuta säästävien liesien ja aurinkoenergian käytön edistämiseen.”
Ezéchiel Diarran mukaan kansalaisvaikuttamista tarvitaan aikamme ympäristöhaasteisiin vastaamiseen.
”Meidän on mahdollista muuttaa asioita. Meidän on saatava kaikki mukaan edistämään ilmastokestävyyttä ja -oikeudenmukaisuutta. Kansalaisvaikuttamisella parannetaan yhteisöjen elämänlaatua ja luodaan yhteisiä ratkaisuja yhteisöjen haasteisiin luonnonvarojen kestävässä käytössä.”
Diarra haluaa jatkaa työtään puhtaan energian puolesta edistämällä tehokkaiden energiateknologioiden käyttöönottoa maaseudulla, mutta myös kouluttamalla maaseudun naisia ja nuoria vaikuttamistyöhön ja kansalaisaktivismiin.
”Haluaisin saada käyttöömme enemmän teknisiä ja taloudellisia resursseja. Lisäksi maailma muuttuu jatkuvasti – on erittäin hyödyllistä verkostoitua ja vaihtaa tietoja kansalaisvaikuttajien ja kestävien energiateknologioiden edistäjien kanssa Malissa ja kansainvälisesti.”
”Kutsun nuoria ihmisiä mukaan taisteluun paremman maailman puolesta!”
Siemenpuu-säätiö ja EKOenergia tukevat JIGIYA:n ja Bougounin kunnan nais-, nuoriso ja vammaisjärjestöjen työtä puuta säästävien liesien ja aurinkoenergian käytön edistämiseksi.