IPS — Keskiamerikkalainen Costa Rica näkee vauraiden maiden vanhenevan väestön rahasampona. Rakenteilla on runsaasti palveluasuntoja ja hoitopaikkoja Pohjois-Amerikan ja Euroopan eläkeläisille.
Costa Rica pyrkii kilpailijaksi Meksikolle ja Panamalle, joissa toimii jo menestyviä vanhusten ”terveyskaupunkeja”.
Rikkaiden maiden keski- ja yläluokan eläkeläisten muutto Costa Ricaan pyritään tekemään mahdollisimman kitkattomaksi. Asunnot ja autot myydään heille verovapaasti ja terveydenhuoltoalan henkilökuntaa koulutetaan lisää.
Costa Rican kilpailukykyministeriö on jo valinnut eläkeläiskaupunkeja varten kahdeksan luonnonkaunista aluetta, jotka sijaitsevat lähellä suuria sairaaloita.
Lisäksi tarvitaan hotelleja, hyviä liikenneyhteyksiä sekä lääketieteellistä tutkimusta, kilpailukykyministeri Jorge Woodbridge listaa.
Hänen visiossaan niin vanhukset kuin näiden sukulaisetkin innostuvat matkustelemaan Costa Ricassa laajalti.
Costa Rica laskee, että 10 000 eläkeläistä työllistää suoraan ja välillisesti 40 000 paikallista. Laskelma olettaa tulokkaiden kuukausiansiot keskimäärin yli 2 500 euroksi. Heitä odotetaan pääasiassa Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.
Matkailijoiden suosimaan Liberian kaupunkiin rakennetaan parhaillaan kahta sairaala- ja asuntoaluetta, joilla eläkeläiset voivat valita itsenäisen asumisen, palveluasunnon tai eriasteisen sairaalahoidon.
Costa Rican toistaiseksi ainoa toimiva eläkeläisyhteisö on avattu Poas-tulivuoren rinteeseen.
”Asukkaat maksavat majoituksen, hoidon ja perheenjäsenen vierailun kerran kuussa. Se kaikki tulee halvemmaksi kuin pelkkä terveydenhoito kotimaassa”, paikan omistaja Ronald García kertoo.
Kuukausimaksu on hänen mukaansa vajaat 1 200 euroa, kun vastaava järjestely maksaisi Yhdysvalloissa 3 300 euroa.
”Haluamme houkutella maahan 10 000 eläkeläistä vuodessa, mikä tuottaisi viidessä vuodessa 1,2 miljardia euroa”, ministeri Woodbridge laskee.
Menee kuitenkin vähintään viisi vuotta ennen kuin hanke pääsee vauhtiin, ulkomaankauppaministeri Marco Vinicio Ruiz muistuttaa.
Meksiko on kehitellyt omia eläkeläisparatiisejaan jo 20 vuotta ja onnistunut houkuttelemaan maahan 700 000 yhdysvaltalaista senioria.
Panama lähti kisaan kymmenisen vuotta sitten. Siellä toimii viisi eläkeläiskaupunkia, ja tulossa on 42 lisää.
Woodbridge uskoo kuitenkin Costa Rican valtteihin, joiksi hän listaa ilmaston, luonnon lajirunsauden, turvallisuuden ja vakauden. Costa Rica on äänestetty maailman onnellisimmaksi maaksi ja sitä kutsutaan Keski-Amerikan Sveitsiksi.
Soraääniä kuuluu kuitenkin muun muassa sosiaalialan työntekijöiden liitosta.
Julkisessa terveydenhuollossa on nyt jo pulaa väestä, ja eläkeparatiisit houkuttelevat lisää lääkäreitä ja hoitajia yksityisiin leipiin, liiton edustaja Carlos Páez pelkää.
”Sosiaalialan nykyinen kriisi on ratkaistava ennen kuin avataan uusia markkinoita”, hän vaatii.
Costa Ricasta uusi eläkeparatiisi
Rikkaiden maiden ikäihmisille rakennetaan palveluasuntoja ja sairaaloita.
Teksti: Daniel Zueras