Etelä-Amerikan valtioiden unioni Unasur ilmoitti tiistaina 4. toukokuuta, että enemmistö maista ei halua Hondurasin vallankaappaushallinnon järjestämissä vaaleissa presidentiksi valittua Porfirio Loboa toukokuun puolivälissä Madridissa pidettävään huippukokoukseen, uutisoi EUObserver.
”Miksi? Koska meistä tuntuu, että tiedämme ja silti toimimme ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut Hondurasissa”, Unasurin puheenjohtajana toimiva Ecuadorin presidentti Rafael Correa perusteli tiedonannossaan.
Unasur on perustettu vajaat kaksi vuotta sitten lisäämään maanosan maiden yhtenäisyyttä. Siihen kuuluvat Argentiina, Bolivia, Brazilia, Chile, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Paraguay,
Peru, Surinam, Uruguay ja Venezuela.
Lobon oli kutsunut EU:n ja Latinalaisen Amerikan sekä Karibian huippukokoukseen EU:n puheenjohtajamaa Espanja. Lobo lievitti Espanjan arvovaltatappiota hieman ja päätti itse perua osallistumisensa pian Unasurin tiedonannon jälkeen.
Lobo kuitenkin matkaa 19. toukokuuta pidettävään EU:n ja Keski-Amerikan väliseen kokoukseen, jossa on tarkoitus allekirjoittaa kauppasopimus alueiden välille. Espanjalle tämä on mieleen, sillä paljon Keski-Amerikkaan investoiva maa haluaa saada pisteen neuvotteluille, joita vallankaappaus välillä ehti hidastaa.
Hiljainen hyväksyntä Hondurasin vaaleille
Vallankaappauksien vakavat seuraukset ovat useissa Latinalaisen Amerikan maissa vielä tuoreessa muistissa, joten ne ovat toistuvasti arvostelleet EU:ta ja Yhdysvaltoja siitä, että suurvallat ovat vaalien jälkeen hanakasti palauttaneet suhteitaan Hondurasiin. Latinalaisen Amerikan maista vain Kolumbia ja Peru ovat tunnustaneet Hondurasin marraskuiset vaalit.
Oikeistopresidentti Lobo valittiin presidentiksi samalla, kun armeija päivysti kaduilla ja opposition toiminta tehtiin mahdottomaksi. Muun muassa Amnesty International on raportoinut vaalikampanjan aikaisista laittomista pidätyksistä, opposition uhkailuista, kidutuksista sekä tapoista, eikä tilanne ole parantunut vaalien jälkeen.
Erityisesti EU:n asenne ihmetyttää monia, sillä se alun perin kieltäytyi lähettämästä edes tarkkailijoita vaaleihin – yhtäältä peläten tarkkailijoiden turvallisuuden puolesta, toisaalta varoen antamasta hyväksyntää vallankaappaushallinnon järjestämille vaaleille.
Lisää tietoa aiheesta
Kepa.fi: Honduras ansaitsee uutisen
EUObserver: Spanish EU presidency faces fresh embarrassment over Latin America summit