Kuvituskuva.
IMAGINE 4.7 -tapahtuma kokosi virtuaalisesti yhteen asiantuntijoita ympäri maailmaa.

IMAGINE 4.7 -tapahtuma kokosi asiantuntijat kestävän kehityksen avainkysymyksen äärelle – Jutta Urpilainen: ”Globaalin kansalaiskasvatuksen avulla voimme muuttaa toimintaamme”

Fingon koordinoiman Bridge 47 -hankkeen kolmipäiväinen globaali IMAGINE 4.7 -tapahtuma kokosi globaalin kansalaiskasvatuksen asiantuntijat yhteen ja toi esiin ajankohtaiset aiheet. Tapahtumassa oli ohjelmaa vaikuttamistyöstä laulamiseen ja useita puheenvuoroja kestävän kehityksen tavoitteen 4.7 maailmasta. Mitä tapahtui ensimmäisenä päivänä ja miksi tavoitteen saavuttaminen on äärimmäisen tärkeää?

Teksti: Doris Hakkarainen

”Huomenta, hyvää päivää, hyvää iltapäivää, hyvää iltaa, hyvää yötä – missä ikinä oletkaan”, avasi Bridge 47 -verkoston perustaja ja Fingon vaikuttamistyön kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen IMAGINE 4.7 -tapahtuman. Globaalin tapahtuman ensimmäisen päivän aloitussessiossa oli lähes 70 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Osallistujat olivat monipuolisia alojensa ammattilaisia, mutta kaikilla on sama tavoite: edistää kestävän kehityksen tavoitetta 4.7.

Tavoite 4.7 mukaan kaikilla tulee olla riittävät tiedot ja taidot kestävän kehityksen edistämiseksi. Se on ollut Fingon koordinoiman Bridge 47 -hankkeen ja verkoston lähtökohta. Jo yli kolmivuotinen hanke on päättymässä heinäkuussa. Imagine 4.7 -tapahtuman ideana oli kokoontua kolmeksi päiväksi vielä kerran oppimaan ja jakamaan yhteisiä saavutuksia. 

Transformatiivinen oppiminen avainasemassa kestävän kehityksen saavuttamiseksi 

”Globaali kansalaiskasvatus muokkaa mieliä, elämiä ja kokonaisia yhteisöjä. Se muokkaa yhteiskuntiamme. Sen avulla voimme muuttaa ajatteluamme ja toimintaamme.” 

EU:n kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen jakoi videotervehdyksen välityksellä näkemyksensä transformatiivisen oppimisen ja kestävän kehityksen tavoitteen 4.7 keskeisestä roolista kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Tapahtuman teeman mukaisesti hän kehotti uskaltamaan kuvittelemaan paremman maailman ja uskaltamaan ryhtymään toimeen kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Avauspuheenvuorojen jälkeen tapahtuma jatkui paneelikeskustelulla Envision 4.7 tiekartasta. Vuonna 2019 200 kansainvälistä asiantuntijaa päättäjistä kansalaisyhteiskunnan edustajiin kokoontui Envision 4.7 -konferenssiin luomaan tiekartan ja suositukset tavoite 4.7:n toimeenpanoon Euroopassa. Tavoitteen parissa työskenteleviä toimijoita tuotiin laajasti yhteen eri sektoreilta ensimmäistä kertaa. Puolitoista vuotta myöhemmin – missä mennään? 

Envision 4.7 tiekartta tarjonnut tukea yhteistyöhön  

Paneelikeskustelun puhujat vaikuttivat olevan yksimielisiä siitä, että monialainen yhteistyö globaalin kansalaiskasvatuksen edistämiseksi on edelleen tärkeää. Konferenssissa luotu tiekartta on tukenut verkostoitumista, toiminut ohjenuorana ja antanut suuntaviivoja. 

”Tiekartta on toiminut katalysaattorina kokoontumiselle ja se on ollut keskeinen viitekehys päätöksentekoon vaikuttamisessa”, kertoi Albin Keuc, slovenialaisen kattojärjestö SLOGA:n johtaja. Sloveniassa on luotu uusia yhteistyökumppanuuksia, vaikutettu opetussuunnitelmiin ja otettu tiekartta käyttöön globaalin kansalaiskasvatuksen yhteisössä. 

Keuc tähdensi tekemisen tärkeyttä: “Nyt on aika toimia ja oppia planeettamme hyväksi”. 

Paneelikeskustelussa kuultiin myös Euroopan komission Agata Sobiechia, joka kertoi hyviä uutisia komission suunnalta: ”Globaalin kansalaiskasvatuksen roolista on enemmän ymmärrystä ja paljon enemmän tietoisuutta. Sen voi nähdä neuvostoissa, jäsenmaissa, mutta myös Euroopan komissiossa ja uskon todella, että Bridge 47 muiden aloitteiden ohella on vaikuttanut siihen.” 

Toisaalta, vaikka tiekartan suosituksille on tilaa ja kiinnostusta, Sobiech myöntää, että niiden läpivienti vie aikaa. 

Kuvituskuva.
Miltä maailma näyttäisi, jos tavoite 4.7 saavutettaisiin?

Reilu ja oikeudenmukainen maailma globaalilla kansalaiskasvatuksella 

Tapahtuman osallistujilta kysyttiin, miltä maailma näyttäisi, jos tavoite 4.7 toteutuisi. Osallistujien mukaan maailma olisi reilu, oikeudenmukainen, rauhanomainen ja tasa-arvoinen. Juuri sellainen, jota Bridge 47 on tavoitellut. 

“Saamme oikeaa muutosta maailmassa aikaan vain, jos pysähdymme reflektoimaan. Reflektoimaan, mikä maailmassa on väärin, mutta myös omaa rooliamme vahingollisten rakenteiden ylläpitämisessä. Muutos edellyttää oppimista ja muuttuvassa maailmassa mukana pysymistä. Siksi globaali kansalaiskasvatus on niin tärkeää”, sanoo Bridge 47:n projektipäällikkö Nora Forsbacka.

”Bridge 47:n avulla olemme onnistuneet luomaan tilaa tälle reflektiolle, ja vahvistaneet transformatiivisen oppimisen ja globaalin kansalaiskasvatuksen profiilia niin eurooppalaisella kuin globaalilla tasolla”, summaa Forsbacka. 

“Tapahtuma toi Bridge 47 -verkoston yhteen ja loi tilan yhdessä hämmästellä kaikkea sitä upeaa työtä, mitä ympäri maailman tehdään transformatiivisen muutoksen aikaansaamiseksi oppimisen avulla. Oli hienoa nähdä, miten aktiivista keskustelu oli, ja mahtavaa kuulla myös jälkikäteen, miten tapahtuma inspiroi monia ajattelemaan asioita uudella tavalla”, Forsbacka lisää. 

Vaikka Bridge 47 -hanke päättyy, jatkaa maailmanlaajuinen verkosto työtään globaalin kansalaiskasvatuksen ja tavoitteen 4.7 edistämiseksi.

Tutustu tapahtuman materiaaleihin

Tutustu Envision 4.7 suosituksiin

Liity mukaan Bridge 47 -verkostoon!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu