SERGIOZ/SHUTTERSTOCK
IPS — Vuonna 2006 voimaan tullut ”jätteiden nollauslaki” edellyttää kaatopaikkajätteen jyrkkää vähentämistä Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa. Käytännössä roskan määrä kuitenkin jatkaa kasvuaan.
Noin 13 miljoonan asukkaan metropoliseutu tuottaa päivittäin 5 000 tonnia kiinteää jätettä, joka haudataan maahan kaupungin ympäristössä. Kaatopaikkojen lähellä asuvat valittavat hajuista ja pelkäävät pohjaveden saastumista sekä sairauksia.
Laki edellyttää kaatopaikkajätteen vähentämistä tänä vuonna 30 prosenttia vuoden 2004 tasosta. Vuonna 2012 roskamäärän tulisi olla puolet ja 2017 enää 75 prosenttia lähtötasosta.
Lain toteuttamiseen ei määrärahoja
Saavuttaakseen kuluvan vuoden tavoitteen Buenos Airesin pitäisi taikoa olemattomiin miljoona tonnia kaatopaikkajätettä. Suunta on kuitenkin päinvastainen: viime vuonna roskaa tuli 400 000 tonnia enemmän kuin 2004.
Kaupungin puhtaanapitoa johtava Alberto Termine kaavailee kierrätyslaitoksia ja valistuskampanjoita sekä sakkoja jätteentuottajille.
Ympäristöväki epäilee hankkeen onnistumista, ja Termine vahvistaa epäluuloja myöntämällä, että lain toteuttamiseen ei ole varattu määrärahoja.
Argentiinan Greenpeacessa työskentelevän Juan Carlos Villalongan arvio on tyly: ”Kaatopaikkajätettä tulee tänä vuonna suunnilleen saman verran kuin 2009, koska asialle ei tehdä mitään.”
Jätelaki ei pelasta Buenos Airesia hukkumasta roskaan
Niin kauan kun kukaan ei tee mitään Argentiinan pääkaupungin jätelain toimeenpanemiseksi, vuotuinen jätemäärä ei vähene vaan näyttää päinvastoin kasvavan.
Teksti: Marcela Valente