IPS — Joukko kiinalaisia rakennustyömiehiä syömässä nuudeleita katukäytävän reunalla on tavallinen näky Angolan pääkaupungissa Luandassa.
Angola on noussut Kiinan tärkeimmäksi kauppakumppaniksi Afrikassa, ja kiinalaisia rakennustyömaita tulee vastaan Luandassa joka kadulla.
Punaisia paperilyhtyihin ja kiinankielisiin opasteisiin törmää myös Angolan syrjäseudulla.
Kiinalaiset ovat mukana kaikessa rakennustoiminnassa. He kunnostavat teitä, rautateitä ja lentokenttiä sekä rakentavat pallokenttiä, kouluja, sairaaloita, virastoja ja kokonaisia asuinalueita.
Yhteistyö alkoi Angolan 27-vuotisen sisällissodan päätyttyä 2002. Angola poti huutavaa rahapulaa, ja Kiina suuntautui etsimään raaka-aineita ja sijoituskohteita ulkomailta.
Lainaa öljyä vastaan
Maiden kauppavaihto kohosi viime vuonna 18 miljardiin euroon. Kiina on lainoittanut Angolaa yli 7 miljardilla eurolla, jotka maksetaan takaisin öljynä.
Angola on noussut Afrikan toiseksi suurimmaksi öljyntuottajaksi, ja maan talous kasvoi kohisten ennen viime vuosien lamaa.
Lainarahoilla Angola on lähinnä ostanut tavaroita ja palveluja Kiinasta. Kiinan suorat sijoitukset Angolassa jäävät noin 50 miljoonaan euroon, Lontoon yliopiston tutkija Lucy Corkin muistuttaa.
Hän pitääkin turhan hysteerisenä länsimaiden pelkoa, että Kiina ostaa koko Angolan.
Kumppanuutta ja yhteenottoja
Vieraillessaan loppuvuodesta Angolassa Kiinan varapresidentti Xi Jinping korosti maiden ”strategista kumppanuutta” uusien kansainvälisten haasteiden edessä.
Tutkijoiden mukana kumppanuus ei aina toimi tavallisten angolalaisten ja kiinalaisten kesken.
”Jännitteistä on syntynyt jopa väkivaltaisia yhteenottoja. Mukana on rasismia sekä kielen ja kulttuurin ongelmia”, tohtori Marcus Power brittiläisestä Durhamin yliopistosta sanoo.
Angolalaisia kiusaa se, että kiinalaisfirmat tuovat työvoiman mukanaan eivätkä työllistä paikallisia. Lisäksi lainoihin liittyvä salamyhkäisyys herättää epäilyjä väärinkäytöksistä.
Myös laatuongelmia esiintyy. Neljä vuotta vanha Luandan sairaala jouduttiin sulkemaan puoli vuotta sitten rakennuksen vajoamisen vuoksi.
Korjaustyöt eivät ole alkaneet, ja potilaat hoidetaan teltoissa.
Asumista Kiinan malliin
Power on tutkinut kiinalaisen asuntorakentamisen ongelmia. ”Eräillä uusilla alueilla syntyy vaikutelma, että kiinalaisia malleja sovelletaan Angolaan ottamatta asukkaiden tarpeita huomioon.”
Hän tähdentää, että asuntorakentamisessa ei ole kyse kehitysavusta vaan liiketoiminnasta.
Kiina korostaa, että sen toiminta Afrikassa hyödyttää molempia osapuolia. Angola taas muistuttaa, että ovet olivat auki muillekin sijoittajille, joita ei näkynyt.
Poweria kiinnostaa, miten tilanne kehittyy 20 vuoden kuluessa. ”Kauanko Angolassa riittää öljyä, joka antaa sille neuvotteluvoimaa?” hän kysyy.
Kiinalaisiin törmää kaikkialla Angolassa
Vilkas yhteistyö on tuonut rakennusbuumin, mutta myös ristiriitoja.
Teksti: Louise Redvers Kuva: Louise Redvers