Kiinan tunnetuimman mielipidevangin vaimo pysyy tyynenä

”Jokaisella on vain yksi elämä, joten on toimittava tahtonsa mukaan”, Liu Xia sanoo. Hänen miehensä Liu Xiaobo kärsii 11 vuoden vankeustuomiota ”valtion vastaisesta yllytyksestä”.

Teksti: Gordon Ross

Gordon Ross/IPS
Kiinan tunnetuimman toisinajattelijan vaimo Liu Xia saa poliisit peräänsä aina poistuessaan kotoaan.
IPS — Kiinan tunnetuimman toisinajattelijan Liu Xiaobon
vaimo Liu Xia suhtautuu tyynesti miehensä 11 vuoden vankeustuomioon.
”Tiesin aina, että näin käy, ja olen valmistautunut siihen pitkään”, Liu Xia sanoo.
Joulukuussa 2008 poliisi haki Liu Xiaobon kotoa joitain tunteja ennen kuin tämän laatima ”Peruskirja 08” ilmestyi internetiin allekirjoittajinaan 300 poliittisten uudistusten kannattajaa.
Vuotta myöhemmin 54-vuotias Liu Xiaobo sai 11 vuoden tuomion valtion vastaisesta yllytyksestä. Tuomio lukeutuu kovimpiin viime vuosina langetettuihin. Helmikuussa 2010 oikeus torjui Liun valituksen kansainvälisen paheksunnan säestyksellä.
Erossa oleminen on tuttua
”Aavistin, että hänet haetaan pian, kun hän alkoi työstää ’Peruskirja 08:aa'”, Liu Xia kertoo hotellin kahvilassa lähellä kotiaan Länsi-Pekingissä.
Hän sanoo, ettei jakanut miehensä kiinnostusta politiikkaan, muttei myöskään yrittänyt estää tätä.
”Jokaisella on vain yksi elämä, joten on toimittava tahtonsa mukaan”, Liu Xia sanoo.
Hän on joutunut tottumaan erossa olemiseen. Parin tutustuessa 1982 kumpikin oli tahollaan naimisissa, mutta rakkaus runouteen teki heistä läheiset ystävät.
Naimisiin he menivät 1996, jolloin Liu Xiaobo oli uudelleenkoulutettavana työleirillä. Avioitumisen jälkeen Liu Xia sai vierailuluvan vankilaan.
Eikä Liu Xiaobo suinkaan istunut tuolloin ensi kertaa vankilassa.
Ollessaan vuonna 1989 vierailevana tutkijana New Yorkin Columbia-yliopistossa hän palasi Pekingiin osallistuakseen Tiananmenin aukion demokratiamielenosoituksiin. Seurauksena oli kaksi vuotta vankeutta.
Sen jälkeen Liu Xiaobo omistautui politiikalle. Hän menetti työnsä ja joutui julkaisukieltoon Kiinassa, mutta halusi silti pysyä maassa.
”Hänen mielestään aktivisteja on jo tarpeeksi ulkomailla. Hän on valmis maksamaan kovan hinnan kansalaisoikeuksistaan. Ja hän kokee velvollisuudekseen puhua niiden puolesta, jotka menettivät henkensä Tiananmenilla”, vaimo kertoo.
Tapaamisia valvotaan tarkasti
Liu Xia käy kuukausittain tapaamassa miestään vankilassa. Tapaamisia valvotaan tarkasti.
”Juttelemme perheistämme, ja hän kyselee, ovatko ystävät kutsuneet minua syömään ja mitä viinikerhooni kuuluu”, Liu Xia sanoo.
Vaimo on lähettänyt miehelleen satoja kirjoja – muun muassa Franz Kafkan koko tuotannon – mutta vain kymmenen on tullut perille.
Vaimon mukaan Liu Xiaobo on kuitenkin tyytyväinen, sillä hän saa peseytyä päivittäin, selli on uusi ja puhdas ja vartijat kohtelevat häntä hyvin.
Kirjeissään Liu Xiaobo vakuuttaa, että vaimon rakkaus antaa merkityksen jokaiselle hetkelle vankeudessa.
Asuntoa vahtii kaksi vartijaa
Liu Xia huomaa ikävänsä pienissä asioissa.
”Kaipaan sitä, että hän siivoaa lattiat”, nainen naurahtaa.
”Hänellä oli tapana istua koko päivä tietokoneella ja siivota illalla liikuntaa saadakseen. Aamulla hän kysyi, olinko huomannut hänen siivonneen.”
Yksin elävä Liu Xia keskittyy runojen kirjoittamiseen, maalaamiseen, valokuvaamiseen ja lukemiseen. Yhteyksiä ystäviin ja ulkomaailmaan hän pitää internetin kautta.
Hän elää poliisien valvonnan alla eikä ole saanut päästää vieraita kotiinsa viime kesäkuun jälkeen. Asuntoa vahtii kaksi vartijaa, ja auto seuraa Liu Xiaa aina, kun hän lähtee kotoa.
”On outoa, ettei se häiritse minua”, hän sanoo.
Tuka ympäri maailmaa
Liu Xiaobon tuomion saama kansainvälinen huomio yllätti vaimon. Miehen vapauttamista ovat vaatineet Yhdysvallat, EU ja YK. Tshekin entinen presidentti Vaclav Havel on ehdottanut hänelle Nobelin rauhanpalkintoa.
”Se on hyvä. Hallituksen täytyy saada tietää, että ihmiset välittävät”, Liu Xia sanoo.
Hän toivoo, että muutkin uskaltaisivat sanoa, mitä ajattelevat – Liu Xiaobo on näyttänyt siitä esimerkkiä uhraamalla 11 vuotta elämästään vankeudessa.

Liu Xiaobo – tinkimätön professori
Vuonna 1955 syntynyt Liu Xiaobo on kiinalainen toisinajattelija, ihmisoikeustaistelija ja Kiinan kirjailijoiden sananvapausjärjestön Pen-klubin puheenjohtaja vuodesta 2003.
Ammatiltaan Liu Xiaobo on kirjallisuuskriitikko ja oppiarvoltaan tohtori. Hän on toiminut professorina Pekingin normaaliyliopistossa ja luennoitsijana useissa ulkomaisissa opinahjoissa.
Liu oli mukana Pekingin Tiananmenin aukion levottomuuksissa 1989, jolloin hänet vangittiin kahdeksi vuodeksi demokratialiikkeen tukemisesta.
Vuonna 1996 Liu Xiaobo tuomittiin kolmeksi vuodeksi työleirille, ja vuoden 2008 lopulla hänet pidätettiin Kiinan uudistamista vaatineen ”Peruskirja 08:n” laatimisesta. Vuosi pidätyksen jälkeen hänelle määrättiin 11 vuoden vankeustuomio.
(Lähde: Wikipedia)

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu