IPS — ”Joskus mieleni tekee luovuttaa, kun jään ilman lainoja ja tukia, joita miespuolisille naapureilleni satelee”, venezuelalainen maanviljelijä Aura Canache, 73, sanoo.
Hänellä on kosolti kohtalotovereita Latinalaisen Amerikan maissa, joissa maatalouden naisistuminen on jäänyt vaille yhteiskunnan huomiota, YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAOn edustaja Fernando Soto huomauttaa.
Soton mukaan eriarvoisuudella on syvät juuret. Esimerkiksi Meksikossa maaseudun naiset tekevät 89 tunnin työviikkoa, kun miehille riittää 58 tuntia. Tilanne on muualla samanlainen.
”Näistä naisista 40 prosentilla ei ole lainkaan omia tuloja. Miehistä samassa jamassa on vain 14 prosenttia”, Soto jatkaa.
”Huomattava osa naisten työstä on näkymätöntä, vaikka työmäärä on valtava”, hän tiivistää.
Viime vuosina kauheat säät
Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta omistetaan tänä vuonna maaseudun naisille ja tavoitteena on nälän ja köyhyyden lopettaminen. Aiheeseen pureudutaan YK:n naisten asemaa pohtivan toimikunnan istunnossa.
Canache ei ole kuullutkaan YK-kokouksesta. Hänen vajaan hehtaarin karjatilansa sijaitsee Barloventon alueella 130 kilometrin päässä Venezuelan pääkaupungista Caracasista.
Canachella on 50-päinen karja, saman verran lampaita, 40 hevosta sekä kaneja ja kaksi kalalammikkoa. Hänen mukaansa kaikki tulot uppoavat tilan ylläpitoon ja kolmen työntekijän palkkoihin.
Vuonna 2010 läheisen Capayajoen tulva hukutti osan eläimistä ja hajotti rakennuksia.
”Ilmasto muuttuu koko ajan hullummaksi. Kahden viime vuoden sää on ollut kauhea, mistä on koitunut tappioita ja lisäkuluja”, Canache kertoo.
Missä viipyy traktori
Canache ryhtyi tilanpitoon neljännesvuosisata sitten jäätyään leskeksi ja saatuaan neljä lastaan koulutettua.
”Elän eläimiäni ja tilaani varten. Mutta on kovaa huomata, etten ole olemassa niille, jotka jakavat tukia maataloudelle. Miespuoliset naapurini saivat tulvien jälkeen jopa traktoreita”, nainen valittaa.
”Lisärahoituksen, parempien teiden ja teknisen tuen avulla voisin tuottaa paljon nykyistä enemmän ja palkata lisäväkeä. Meitä naisia syrjitään, vaikka olemme miehiä säntillisempiä velanmaksajia.”
Canache lupaa tinkiä vaikka ruoasta pystyäkseen hoitamaan maksut.
YK:n naisjärjestön johtaja Michelle Bachelet muistutti hiljan, että tutkimusten mukaan naisten tilojen tuotanto kehitysmaissa kasvaisi 20—30 prosenttia, jos heille olisi tarjolla lainoja, siemeniä ja lannoitteita samassa mitassa kuin miehille.
Se voisi merkitä nälän loppua 100—150 miljoonalle ihmiselle.
Latinalaisen Amerikan maatalous naisistuu
Tukipolitiikka suosii edelleen miehiä, 73-vuotias naisviljelijä valittaa. Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta omistetaan tänä vuonna maaseudun naisille.
Teksti: Estrella Gutiérrez Kuva: Estrella Gutiérrez