Kuvituskuva.

Maailma kylässä nostaa tulevaisuuden teemat keskusteluun

Virtuaalinen Maailma kylässä -festivaali on suuri puhetapahtuma: 35 keskustelua ja 100 puhujaa. Ohjelmaa on tekemässä 25 organisaatiota järjestöistä viranomaisiin. Luvassa on innostavia ja avartavia puheita, haastatteluja ja keskusteluja – kantavana teemana on tulevaisuus. Ohjelma on kaikkien saatavilla verkossa ilmaiseksi festivaaliviikonloppuna 29.–30.5. ja seuraavalla viikolla 4.6.2021 asti.

– Maailma kylässä -festivaali haluaa nostaa keskusteluun globaaleja aiheita ja tarjota uusia näkökulmia maailman tilasta ja tulevaisuudesta. Yhtä tärkeää on antaa yleisölle keinoja toimia asioiden edistämiseksi, kokoaa ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.

Festivaalin tulevaisuusteemaa tarkastellaan ympäristön, kuluttamisen, kansalaisyhteiskunnan, aktivismin, nuorten sekä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden näkökulmista.

Puhujien kokonaisuus on vaikuttava. Mukana on lukuisia poliitikkoja kuten Joakim Strand ja Ruut Sjöblom, filosofeja Arto O. Salonen, toimittajia ja kirjailijoita Rosa Kettumäki ja Noora Shingler, nuoria aktivisteja Nahla Hewidy ja Fatima Verwijnen, tutkijoita Tere Vadén ja näyttelijä Ville Haapasalo.

Kansainvälistä näkökulmaa kuullaan muun muassa islantilaiselta kirjailija Andri Snær Magnasonilta, jonka keynote-puhe käsittelee ilmastonmuutosta. Palkittu kirjailija on aktiivinen yhteiskuntakriitikko ja ehdokkaana tämän vuoden Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi teoksellaan Um tímann og vatnið (Ajasta ja vedestä).

Pelastuuko pallo kuluttamalla? EU:n rooli Afrikassa? Osaatko pyytää anteeksi?

Festivaalin pääyhteistyökumppanit, ulkoministeriö, ympäristöministeriö, Euroopan unioni, Helsingin seurakuntayhtymä ja Maailman Kuvalehti, tuovat festivaalille useita ohjelmanumeroita.

Ympäristöministeriön ohjelmassa, Pelastuuko pallo kuluttamalla? – millainen on kiertotaloustulevaisuus, perehdytään kiertotalouden tarjoamiin ratkaisuihin ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja luonnonvarojen ylikulutukseen. Puhumassa on muun muassa toimittaja, kirjailija Julia Thurén.

Euroopan unionin ohjelmassa, Green Deal – miten EU edistää vihreää siirtymää Afrikassa?, keskustellaan EU:n edistämästä vihreästä kehityksestä ja investoinneista tulevaisuuden mantereella. Ohjelman avaa komissaari Jutta Urpilainen.

Helsingin seurakuntayhtymän ohjelmassa, Forgive me, cafis, asif, anteeksi – anteeksipyytämisen taito ja rohkeus, keskustellaan sovinnosta ja anteeksipyytämisen taidosta. Keskustelemassa muun muassa tietokirjailija Perttu Pölönen ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Maailman Kuvalehden ohjelmassa nostetaan tyhmät kysymykset kunniaan. Asiantuntijat vastaavat yleisöltä kerättyihin tyhmiin kysymyksiin maailmasta. Miten paljon tärkeitä asioita jää käsittelemättä ja ymmärtämättä, jos emme uskalla esittää oikeita – tyhmiksi väitettyjä – kysymyksiä.

Järjestöjen tuottamassa ohjelmassa tarkastellaan monia kestävään tulevaisuuteen liittyviä huolenaiheita ja tulevaisuuskuvia. Mitä on kestävä ja hyvä elämä? Mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta? Riittääkö ruoka kaikille? Millaisena tulevaisuus näyttäytyy ilmastonmuutosta pakeneville ihmisille? Miten voi vaikuttaa Kiinan uiguurien tilanteeseen? Millä lailla vastuullisuus huomioidaan vaikuttajamarkkinoinnissa? Entä miten käsitellä ympäristöahdistusta ja huolta tulevaisuudesta?

Kenestä Vuoden maailmanparantaja 2021?

Festivaalin lauantai-ilta huipentuu Vuoden maailmanparantaja 2021 -palkinnon jakoon. Tunnustuksen myöntävä Fingo nostaa palkinnolla kestävän kehityksen eteen tehtävää työtä. Palkittava voi olla niin kehitysyhteistyötä tekevä järjestö, yhteiskunnallinen liike ilmastonmuutoksen estämiseksi kuin vastuullisuuteen panostava yrityskin. Tuomaristoon kuuluvat presidentti Tarja Halonen, kirjailija-kansalaisaktivisti Jaana Airaksinen, rap-artisti Yeboyah sekä toimittajat Heikki Aittokoski ja Wali Hashi.

Tule näytteilleasettajaksi – ilmoittautuminen päättyy huomenna 9.4.

Virtuaalisen festivaalin messutapahtumassa on tarjolla verkkoständejä, joiden kautta voi helposti kertoa olevansa mukana kestävän kehityksen, yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisen maailman rakentamisessa. Lue lisää näytteilleasettajatoiminnasta ja varaa paikkasi viimeistään perjantaina 9.4.

Tutustu festivaalin koko puheohjelmaan.
Tutustu vaikuttavaan puhujien listaan.
Lastenohjelma, näytteilleasettajat ja festivaalin uusi podcast-sarja julkaistaan 22.4.

Lisätiedot

Media: Nelli Korpi, viestintäpäällikkö, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
Ohjelma: Johanna Eurakoski, ohjelmapäällikkö, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696
Näytteilleasettajat: Rafael Campos, tuotantopäällikkö, rafael.campos@fingo.fi, +358 50 317 6709

Flickr-kuvagalleria (kuvat median vapaasti käyttävissä)
Facebook
Twitter
Instagram 
YouTube
Spotify

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 29.–30.5.2021 virtuaalisesti verkossa maailmakylassa.fi. Ohjelmat ovat katsottavissa myös seuraavalla viikolla 4.6. asti. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaalilla on 60 numeroa ohjelmaa globaaleista aiheista tulevaisuus-teeman ympärillä keskusteluista musiikkiin, dokumenteista lastenohjelmaan sekä näytteilleasettajien messutapahtumaan. Kokoamme yhteen ihmiset siksi, että maailmaa voi muuttaa vain yhdessä. Tapahtuman järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin seurakuntayhtymä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu