Nicholas Sarkozy haluaa yritykset ja pankit mukaan globaaleihin köyhyystalkoisiin. (Kuva: Guillaume Paumier / Wikimedia Commons, CC-by-sa-3.0)
”Julkinen rahoitus ei riitä kunnianhimoisten köyhyystavoitteiden saavuttamiseksi, vaan meidän on yhdistettävä voimat yksityisen sektorin kanssa”, totesi Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy avajaispuheessaan YK:n vuosituhattavoitteiden etenemistä seuraavassa huippukokouksessa New Yorkissa 20. syyskuuta.
Sarkozyn mukaan ”talous on globalisoitunut, joten miksi emme pyytäisi rahoitussektoria osallistumaan globaaliin vakauttamiseen keräämällä pikkuriikkisen veron jokaisesta finanssitapahtumasta”, uutisoi The Financial Times.
”Voimme päättää verosta tässä ja nyt, miksi odottaa”, Sarkozy vetosi huippukokoukseen osallistuviin YK:n jäsenmaiden johtajiin The Gazette -lehden mukaan.
Rahoitusmarkkinaverossa on lyhyesti kyse siitä, että kaikista rahoitusmarkkinoilla tapahtuvista transaktioista eli osto- ja myyntitapahtumista napattaisiin vero, jonka suuruudeksi on kaavailtu 0,05 prosenttia. Veron lopullisesta toteutustavasta riippuen voitaisiin taloustieteilijöiden laskelmien mukaan esimerkiksi yksin Euroopassa kerätä vuodessa useita kymmeniä tai jopa satoja miljardeja euroja.
Verosta saataisiin paitsi varoja – joista osa voisi koitua maailman köyhien hyväksi – mutta myös vakautettaisiin samalla rahoitusmarkkinoita. Veron kannattajien mukaan sen käyttöönotto vähentäisi ennen muuta lyhyen aikavälin keinottelun kannattavuutta. Tällöin riski esimerkiksi vuonna 2008 Yhdysvaltain finanssimarkkinoilta alkaneen taloustaantuman kaltaisiin kriiseihin vähenisi.
Ranska näyttää tietä uusille rahoituslähteille
Sarkozy sai puheilleen heti avajaispäivänä kannatusta Espanjan pääministeriltä José Luis Zapaterolta.
”Hallitukseni on sitoutunut puolustamaan uutta veroa ja tekemään siitä todellisuutta”, Zapatero totesi The Gazette -lehden mukaan.
Rahoitusmarkkinavero on saanut kevään aikana kannatusta useissa Euroopan maissa, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut sen puolesta. Yhdysvallat sen sijaan ei ole verotukselle lämmennyt.
Ranska on toiminut jo useita vuosia uusien ja innovatiivisten kehitysrahoituksen muotojen edelläkävijänä. Se otti muun muassa ensimmäisten maiden joukossa vuonna 2005 käyttöön lentomatkaajilta vapaaehtoisesti perittävän veron, jonka tuotto on ohjattu köyhyyden vastaiseen työhön.
Sarkozy kertoi New Yorkissa, että Ranska on myös päättänyt nostaa perinteistä kehitysapuaan taantuman seurauksista huolimatta. Samoilla linjoilla on ollut Britannia, joka kesällä julkistetussa hätätilabudjetissaan jätti kehitysavun rauhaan leikkurilta.
”Emme tasaa tilejä planeettamme köyhimpien ihmisten selkänahasta,” kommentoi Britannian kehitysavusta vastaava ministeri Andrew Mitchell The Finacial Timelle New Yorkissa.
Action Aid: Fantastista!
Sarkozyn kannanotto on kerännyt vuolasta kiitosta kansalaisjärjestöiltä.
”On fantastista, että kovinakin aikoina Ranska osoittaa, että rahaa voidaan löytää köyhyyden kitkemiseen”, kansainvälinen Action Aid -järjestö toteaa verkkosivuillaan.
”Sarkozy on nyt keskeinen hahmo rahoitusmarkkinaveron edistämisessä, sillä hän toimii G20:n puheenjohtajana ensi vuonna.”
Lisää kansainväliseen verotukseen ja muihin kehitysrahoituksen muotoihin liittyviä kannanottoja odotetaan tiistai-iltapäivällä 21. syyskuuta, kun New Yorkissa järjestetään huippukokouksen oheistapahtumana aiheesta korkean tason tapaaminen.
Järjestäjinä ovat Ranskan ohella Japani ja Belgia, jotka ovat kaikki mukana 60 maan muodostamassa kansainvälisessä ryhmässä, joka pyrkii edistämään innovatiivista kehitysrahoitusta (Leading Group on Innovative Financing for Development ). Myös Suomi on ryhmän jäsen.
Lisää tietoa aiheesta
Kepan New York -koostesivu YK:n huippukokouksen tiimoilta
The Gazette: France, Spain call for finance tax
FT: Sarkozy wants private finance to help meet global targets
Kepa: Rahoitusmarkkinavero puhkoo finanssikuplia
Action Aidin kommentti