Kehitysjärjestö Oxfam julkaisi tällä viikolla raportin ”Opening the vaults: The use of tax havens by Europe’s biggest banks”, jossa se tutkii raportin nimen mukaisesti Euroopan suurimpien pankkien toimintaa veroparatiiseissa.
Järjestön selvityksen mukaan eurooppalaiset pankit nostavat suhteettoman paljon voittoja niin sanotuista veroparatiisimaista, joissa verot ovat alhaiset tai niitä ei tarvitse maksaa ollenkaan. Siitäkin huolimatta, että kyseisillä pankeilla on vain vähän taloudellista toimintaa kyseisissä maissa.
Selvitys on ainutlaatuinen, ja sen mahdollisti Euroopan unionin uusi avoimuuteen tähtäävä lainsäädäntö, joka on vuodesta 2015 lähtien velvoittanut pankit raportoimaan voittonsa ja veronsa maittain.
Uuden lainsäädännön valossa Oxfam pystyi perehtymään Euroopan 20 suurimman pankin toimintaan. Tiedot ovat peräisin vuodelta 2015.
628 miljoonaa voittoja veroparatiiseihin – työntekijöitä nolla
Raportti osoittaa, että vuonna 2015 pankkien voitoista keskimäärin 26 prosenttia rekisteröitiin veroparatiiseissa. Silti pankkien liikevaihdosta vain noin 12 prosenttia tuli kyseisistä maista ja pankkien työntekijöistä vain seitsemän prosenttia.
Tytäryhtiöt veroparatiiseissa ovat keskimäärin tuplasti niin kannattavia kuin tytäryhtiöt muissa maissa. Oxfamin laskelmien mukaan jokaista 100 euron toimintaa kohden pankit hyötyvät veroparatiiseissa 42 euroa, kun globaali keskiarvo on 19 euroa. Tämän takia veroparatiiseissa toimiminen onkin pankeille niin houkuttelevaa: voittoja kertyy sataa euroa kohden 23 enemmän kuin keskimäärin muualla maailmassa.
Vuonna 2015 Euroopan 20 suurinta pankkia tekivät ainakin 628 miljoonan euron voitot veroparatiiseissa, joissa kyseiset pankit eivät työllistä yhtäkään henkilöä. Esimerkiksi ranskalainen BNP Paribas -pankki teki 134 miljoonan euron voitot Caymansaarilla – ilman yhtäkään työntekijää kyseisessä maassa.
Raportin mukaan yksi merkittävimmistä veroparatiisimaista löytyy tutusta paikasta. Luxemburgissa Euroopan suurimmat pankit tekivät vuonna 2015 lähes viiden miljardin euron voitot, eli enemmän kuin samaiset pankit tekivät Britanniassa, Ruotsissa ja Saksassa yhteensä.
Myös ruotsalainen Nordea löytyi Oxfamin läpikäymän 20 pankin joukosta. Sen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta neljä prosenttia tuli vuonna 2015 Luxemburgista ja voitoistakin seitsemän prosenttia.
Tutustu myös Kepan blogikirjoitukseen, jossa käsiteltiin viime vuonna ranskalaispankkien toimintaa veroparatiiseissa.