Perulaiset viljelijät varastoivat luomukahviaan Putina Puncossa. Kuva: Perulaiset viljelijät varastoivat luomukahviaan Putina Puncossa.

Perun intiaanit kasvattavat laadukasta luomukahvia

Kokapensas yrittää vallata alaa Andeilla. Sertifioitu kahvi kuitenkin kannattaa niin hyvin, että osuuskunnat pitävät pintansa.

Teksti: Milagros Salazar Kuva: Milagros Salazar

IPS — Ketsua- ja aymaraintiaanit kasvattavat huippulaatuisia luomuerikoiskahveja Perun kaakkoisen Sandian maakunnan kukkuloilla.
Victoria Viamonte, 43, ja hänen 63-vuotias naapurinsa Inocencia Chipana rahtaavat lauantaisin yli 20 kilon painoisia kahvisäkkejään viljelyksiltään Putina Puncon kaupunkiin. Matka kestää jalan kolme tuntia.
Amerikan erikoiskahviyhdistys (SCAA) luokitteli huhtikuussa Sandian Tunkimayossa kasvatetun Tunki-kahvin vuoden yhdeksän parhaan kahvilaadun joukkoon.
Tunki kelpasi tänä vuonna myös Lontooseen maailman parhaiden kahvien messuille. Sen hinta kohosi nopeasti noin 16 euroon kilolta.
Tasa-arvo hyödyttää perheitä
”Maaseudulla naiset ja miehet työskentelevät rinta rinnan”, Teresa Jove, 45, sanoo. Hän toimii Sandian kahviosuuskuntien järjestön Cecovasan naisten kehityskomitean sihteerinä.
”Tuemme toisiamme ja perheitämme yhdessä”, hänen miehensä Pastor Larico, 51, lisää. Pariskunta on ylpeä kolmesta yliopistossa opiskelevasta lapsestaan.
Cecovasa on Perun toiseksi suurin pientuottajien järjestö. Se myy 97 prosenttia kahvipavuistaan Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.
Myynti lähti nousuun vuonna 1998, kun viljelijät ryhtyivät tuottamaan reilun kaupan luomukahvia yhdysvaltalaisen Conservation International -järjestön tuella. Kestävät tuotantomenetelmät paransivat papujen laatua.
Cecovasa otti ohjelmaansa myös sukupuolten tasa-arvon ja sai kahvilleen kansainvälisen sertifikaatin. Nykyisin 30 prosenttia osuuskuntien 5 000 jäsenestä on naisia.
Koka saartaa kahvin
”Kaikki miesviljelijät eivät ole vieläkään tottuneet siihen, että nainen sanoo, mitä ajattelee”, toteaa nunna Rocío Vinueza, joka työskentelee naisviljelijöiden kanssa.
María Ramos, 56, on yksi niistä, jotka ovat uskaltaneet puhua. Hän toimii Cecovasan naisten kehityskomitean johdossa ja on tuottanut palkinnoille päässyttä kahvia ilman torjunta-aineita yli 30 vuotta.
Lisäksi hän on kasvattanut yksin neljä lasta erottuaan väkivaltaisesta miehestään yli 20 vuotta sitten.
Ramosin viljelmä sijaitsee 1 650 metrin korkeudessa ja tuottaa 1 800 kiloa kahvia vuodessa. Hän aloittaa päivänsä aamuneljältä ja pääsee nukkumaan iltakymmeneltä.
Kahvin kanssa seudun viljelymaista kilpailee kokapensas, josta saadaan kokaiinin raaka-ainetta. Tambopatan laaksossa koka saartaa kahviviljelmiä yhä tiukemmin, ja Inambarissa huumekasvi on jo voitolla.
”Sanotaan, että kokalehtiä on helpompi kasvattaa ja niillä tienaa enemmän, mutta minä pysyn uskollisena kahville”, Ramos vakuuttaa.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu