Ruokaturvaraportin kansi ja yleisöä YK:ssa pidetyssä julkaisutilaisuudessa.
Tuoreen ruokaturvaraportin mukaan maailman nälkäisten määrä ei vähene ilman ripeitä toimia. Kuva: Tuoreen ruokaturvaraportin mukaan maailman nälkäisten määrä ei vähene ilman ripeitä toimia.

Raportti: Maailman nälkäisten määrä kasvussa

Nälän poistuminen maailmasta vuoteen 2030 mennessä vaatii ripeitä toimia ja sektorirajat ylittävää yhteistyötä, selviää HLPF:ssa julkaistusta ruokaturvaraportista.

Teksti: Mirka Kartano Kuva: Fingo

Maailmassa on jo 820 miljoonaa nälkäistä. Nälkää näkevien määrä jatkaa kasvuaan erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, toteaa maanantaina YK:n kestävän kehityksen korkean tason poliittisessa foorumissa julkaistu tuore ruokaturvaraportti.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), Maailman terveysjärjestön (WHO), Maailman ruokaohjelman (WFP), Kansainvälisen maatalouden kehittämisrahaston (IFAD) ja Unicefin kolmatta kertaa yhdessä koostama The State of Food Security and Nutrition in the World 2019 -raportti luo huolestuttavan kuvan maailmasta, jossa jo yli kymmenes väestöstä elämää ilman riittävää ravintoa.

Julkaisutilaisuudessa puhunut YK:n talous- ja sosiaalineuvoston puheenjohtaja Inga Rhoda Kingin mukaan maailmassa tuotetaan tarpeeksi ruokaa, mutta itse tuotantotavat ja ruoan jakautuminen tulisi tehdä fiksummin ja kestävämmin. Samalla linjalla on raporttia paikan päällä New Yorkissa arvioinut Fingon kestävän kehityksen asiantuntija Jussi Kanner.

”Maailmassa tuotetaan laskennallisesti tarpeeksi ruokaa kaikille. Ongelmat ovat sen saatavuudessa ja jakautumisessa. Ruokaturvan vahvistamiseksi tarvitaan tukea paikalliselle ja kasvipohjaiselle ruoantuotannolle, kaikkalle riittävän ja terveellisen ravinnon turvaamiseksi”, Fingon Kanner toteaa.  

Ilmastonmuutos, talous ja konfliktit uhkaavat ruokaturvaa

Maailman nälkäisten ja aliravittujen kasvun syyt löytyvät raportin mukaan hauraasta globaalitaloudesta, konflikteista ja ilmastonmuutoksesta. Kingin mukaan on hyvä muistaa myös nälän ja aliravitsemuksen juurisyyt; köyhyys ja epätasa-arvo. Fingon Kanner kiittää raporttia siitä, että se tuo esiin myös syitä ruokaturvattomuudelle. 

”Raportti tuo hyvin esiin, miten nälkä liittyy ihmisten aiheuttamiin globaaleihin haasteisiin, kuten konflikteihin, ilmastonmuutokseen ja talouskriiseihin. Sekä kuinka eriarvoisuuden eri muodot vaikuttavat ruokaturvaan”, arvioi Fingon Kanner.

Asiantuntijoiden suuri huoli on, että Agenda 2030:n maailma ilman nälkää -tavoitetta ei tulla saavuttamaan ilman radikaalia muutosta. 

”Mikäli haluamme saavuttaa maailma ilman nälkää -tavoitteen vuoteen 2030 mennessä, meidän on tehtävä asialle jotain nyt. Tämä vaatii yhteistyötä niin valtioiden, kansalaisyhteiskunnan kuin yksityisen sektorinkin kanssa”, sanoi Kansainvälisen maatalouden kehittämisrahaston johtaja Gilbert F Houngbo.

Houngbon mukaan erityinen huomio tulisi olla kaikista haavoittuvimmissa.

”Meidän tulee keskittyä kaikista heikoimmassa oleviin ihmisiin; naisiin ja alkuperäiskansoihin. He ovat kaikista suurimmassa vaarassa jäädä ilman ruokaturvaa. Meidän tulee myös nostaa katseet nuoriin. Kehittyvissä maissa 500 miljoonaa nuorta asuu maaseudulla. Heille on annettava resursseja” Houngbho sanoi. 

YK:n varapääsihteeri Amina J. Mohammed näkee vaikeassa globaalitilanteessa myös mahdollisuuksia, sillä ilmastonmuutos voi olla katalysaattori vihreämmälle ja kestävämmälle ruokaturvalle. Tähän tarvitaan hänen mukaansa kuitenkin poliittisia toimia.

”Maailma ilman nälkää on kunnianhimoinen tavoite. Pidetään huolta siitä, että se toteutuu. Pidetään huolta lapsista ja nuorista, joilta nyt ryöstetään mahdollisuus elää täysipainoista elämää”, Mohammed muistutti.

Katso raportin löydökset tiivistävä video sekä digitaalinen raportti.

 

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu