Reilun kaupan maailmanlaajuinen kasvu on ollut nopeaa. Tällä hetkellä Reiluja ostoksia voi tehdä yli 27 000 tuotteella ja yli 70 maassa.
Seuraavina tulokkaina Reilun kaupan tuoteperheessä ovat kultakorut ja Reilun kaupan raaka-aineita sisältävää kosmetiikkaa, joita nähtäneen maailmalla jo ensi vuonna. Uusien tuotteiden kriteerien luomista on nopeutettu, jotta järjestelmä voisi mahdollisimman tehokkaasti vastata suurten yritysten kasvavaan kysyntään.
”Suomalaiset ovat kolmanneksi ahkerimpia Reilun kaupan kuluttajia maailmassa. Viime vuonna käytimme Reilun kaupan tuotteisiin lähes 87 miljoonaa euroa”, kertoo toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä. ”Jokainen täällä ostettu kahvipaketti tai banaani vaikuttaa suoraan ihmisten elämään kehitysmaissa.”
Tämän vuoden puolella kasvua on ollut erityisesti viineissä, sokerissa, suklaassa ja kukissa. Nouseva ala on kosmetiikka. ”Sen kautta saamme paljon uusia köyhiä viljelijöitä esimerkiksi Ghanasta ja Burkina Fasosta Reilun kaupan piiriin”, iloitsee Reilun kaupan kansainvälisen yhteistyöelimen FLO:n operatiivisena johtajana toimiva Tuulia Syvänen.
Mitä Reilu kauppa sitten on?
”Siinä tuottajat saavat tuotteistaan minimitakuuhinnan, joka kattaa vähintäänkin tuotantokustannukset ja lisäksi erityistä Reilun kaupan lisää omien yhteisöjensä kehittämiseen. Reilussa kaupassa tavoitteena olevat pitkät sopimukset ja ennakkorahoitusmahdollisuus mahdollistavat tuottajien investoinnit ja luovat turvallisuutta. Siinä myös valvotaan työntekijöiden oikeuksia, demokraattista päätöksentekoa, tiukkojen ympäristökriteereiden noudattamista ja vastustetaan lapsityövoiman käyttöä”, kertoo Syvänen.
Kaivoja, sähköä, tietokoneita ja koulutusta
Yksi maailman 1,2 miljoonasta Reilun kaupan tuottajasta on Aubrey Chilenje Malawista. Hän valmistaa Reilun kaupan sokeria myös suomalaisten pöytiin. Perheen vanhimpana lapsena hän otti vastuulleen perheensä sokeriruokoviljelmät isänsä kuoltua viisi vuotta sitten. 30-vuotias kahden lapsen isä tekee pitkiä päiviä paitsi viljelmillä, myös sokerintuottajien osuuskunnan organisaatiossa. Aiemmin teologiaa opiskellut viljelijä suorittaa parhaillaan liikkeenjohdon kurssia.
”Osallistun yhteisömme toimistotöihin, hakemusten tekoon ja Reilun kaupan lisän käytön suunnitteluun. Monet viljelijöistä eivät ole koulutettuja tai edes lukutaitoisia, joten heidän on vaikea ymmärtää kaikkia Reilun kaupan sääntöjä”, kertoo Chilenje.
Kasinthulan osuuskunta on ainoa Reilun kaupan sokerintuottaja Malawissa, ja siihen kuuluu 282 viljelijää, joista kullakin on kolme hehtaaria viljelysmaata. Vuodesta 2008 lähtien osuuskunta on myynyt kaiken sokerinsa Reilun kaupan kautta, ja viime vuonna sen saama Reilun kaupan lisä oli yli puoli miljoonaa euroa. Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti tuottajat päättävät itse lisän käytöstä.
”Osuuskuntamme on käyttänyt lisästä kolmanneksen yhteisön kehittämiseen, muun muassa rakentanut kaivoja, klinikan, tuonut kylään sähköt, lisännyt vesijohtoja ja lahjoittanut tietokoneita kouluille. Toinen kolmannes on käytetty viljelmien kehittämiseen ja 40 prosenttia viljelijöiden ja heidän perheidensä hyvinvointiin, muun muassa lasten koulumaksuihin ja asumisolojen parantamiseen.”
Osuuskunnan tavoitteena on lisätä sokerin tuotantoa vähentääkseen yhteisön köyhyyttä edelleen, ja säilyttää jatkossakin sataprosenttinen Reilun kaupan tuotanto. ”Olen ollut hyvin onnellinen siitä, että pääsimme mukaan Reilun kaupan järjestelmään. Se pelasti koko yhteisömme.”
Myös Chilenjen perhe – vaimo, äiti, sisko ja veli – työskentelee viljelmillä. ”Perheemme tulee hyvin toimeen Reilun kaupan ansiosta. Pelkästään sokerin tuotannolla saisimme vain noin 58 euroa kuussa, mutta Reilun kaupan lisän myötä rahaa riittää myös muuhun kuin täysin välttämättömään.”
Chilenje on niin vaikuttunut Reilun kaupan mahdollisuuksista, että hän pyrkii lisäämään sitä Malawissa yleisemminkin. Myös tulevaisuutensa hän näkee Reilun kaupan parissa. ”Aion jatkaa opintojani työskennelläkseni tulevaisuudessa paitsi tilalla, toivottavasti myös laajemmin Reilun kaupan organisaatiossa”, hän suunnittelee.
Reilun kaupan viikkoa vietetään 25.-31. lokakuuta 2010.
Reilulla sokerilla elättää perheen ja kehittää yhteisöä Malawissa
Reilun kaupan viikolla muistutetaan, että kuluttajien pienillä valinnoilla on suuret seuraukset. Malawilaisen sokerintuottajan Aubrey Chilenjen elämän Reilu sokerikauppa muutti ratkaisevasti paremmaksi.
Teksti: Johanna Latvala Kuva: Johanna Latvala